ķiršu lietus

piektdiena, 2009. gada 21. augusts

Balcan madness

"Molim Gucha!", mums uz pleca draudzigi uzsit mashinas shoveris, savaac no mums 500 dinarus un pazuudot taalees zilajas. Aplaizju apkart skatienu - tauree vieglas automashinas, starp kuram iestredzis ari kads traktors, tauree saulee paarkarsushiefestivaala viesi ar tresjaas dienas sejaam, bet alu, plastmasas trompeteem un apnjeemiibu, tauree kruumaajaa noliidis puuteeju ansamblis balkanu tradicionalajas sunu zaljajas bikses un baltajos kreklos, droshi vien trennejoties speelei uz lielas skatuves, sacenshoties par "Zolotaja Truba 2009" statusu.
Joshi aiz sajusmas met gaisaa cepuri un ar basajaam kaajaam leekaa pa skjembaam nobeerto celju, aurodams "we did it! we did it!" lidz uzlec uz kadas ipasji asas skjembas un bishku pieklust, turpinaadams mani raustiit un bakstiit: "Can You believe, that we are finally in Guca? Hey, are You happy as well?"

Uzstukejam plecos mugursomas, es ka apzinigs turists no Balkanu skaistulem informacijas punktaa savaacu ciemata karti (kartejo reizi tiekot notureta par vietejo) un dodamies ieksa pa ciemata/festivala izgaumetajiem un lentam apvitajiem parades vartiem. Nav iespejams viena linearaa teikumaa aprakstiit troksni, haosu, kraasainiibu un nepraatu, kas paveras skatam un ausiim ciemata ielaas.

Kameer pa ielas vidu iereibushos svineetaajus, kas apkraavusjies bezgaumiigajaam plastmasas taureem un alinjiem, dzenaa simtgadiigs onkuliitis, skubinot saliikusjo zirdzinju vilkt asjaak siena vezumu, kaadas maaajas pagalmaa ieriikotaa krodzinjaa ap galdinju tauree puuteeju orkestris divdesmit viiru sastaavaa vaalee turbo folk, uz taa "pirkstiem gaisaa" dejo paaris puskaili serbu skaistulji, vicinot pa gaisu aluu izmeerceetos Tkreklus. Maajas pievaartee smiltiis ar kukuruuzas vaaliiteem speeleejas chigaanbeerni pukjainos svaarkos, ap vidu apsietiem zvaarguljainiem lakatiem. Taalaak ielas malaa zem nojumes virs ogleem uz iesma griezjas triis veselas cuukas, pret mani pagriezies viirs skrubina cuukas kaaju un, ieraudziijis mani, sirsniigi atraugaajies, piemiegtaam aciim nonjurdot "Lepo, lepo ...", megjina sagraabt aiz rokas. No kadas majas pagalma iznak virkne jaunieshu serbu tautasterpos un, saule atmirdzot baltajam bluzem, dodas galvenas skatuves virziena.

Izsalkums dara savu un ar savu vegetariesu celjabiedru pie vietejas babushas, kas celja mala uzstadijusi gazes pliti, iegadajamies pa varitai kukuruzas valitei, ko vinja daasni apbaarsta ar saali un pasniedz lapaas ietiitu. satiksme pa saurajam ielinjam paliek ar vien intensivaka, ikkatras majas pagalma, vai viesistaba ierikots kaads baars, jeb suveniru, kara piederumu, galjas certamo instrumentu, vai plastmasas grabulju tirgotava. katraa baaraa ap galdinjiem speele vismaz pa diviem chigaanu orkestriem, aicinot seedosjos celties augshaa un kustinaat sareibusjaas kaajas tradicionaalaas dejas "kolo" solii. Pusjamo instrumentu skanjas sajaucas ritmiskaa mutulii, puulis rauj uz prieksju, liidz attopamies Gucas ciemata centralaja laukumaa, kur atrodas slavenaa taureetaaja statuja. To gan taa iisti pirmajaa acu uzmetienaa nevar pamaniit, jo visur, pat taureetaajam uz galvas, atrodas taureejoshi, puskaili balkaanu skaistulji, vicinot karogus, Tkreklus un meitenju svaarkus, daamas tikmeer dejo ap pieminekli.



(Lai ari
sjis ir attels naktii, bet arii dienaa dziive ap pieminekli uznjeema augstus apgriezienus)



















Pierunaaju cieniito vispirms uzcelt telti un nogrust mugursomas, lai pec tam ienirtu balcan-beats un turbo-folk skanjaas starp dejojoshiem, dziedoshjiem un taurejoshiem dalibniekiem, zeltainiem pusamajiem instrumentiem, krasainiem suveniriem un plivojoshiem serbu karogiem...

Cauri nepraatam, dodamies tuvakas kalna nogazes virziena, kas Gucas karte atzimeta ka free-camping-zone, skersojot legendaras upes tiltu. Upe cauri ciematam rit ka dzivibas dzisla - ne tikai ap to , bet ari pasja upee muzicee puuteeju orkestri, cilveeki svin dziivi, dzied un dejo! Redzeetais paarspeej jebkuru Kusturicas filmu (netruukst arii pa telsju pilseetinju skraidoshas vistas, kaa arii cuuka, kas ar shnjukuru baksta kaaju kaadam pie masjiinas stuures aizmigusjam svineetaajam plavas viduu.

Cieniitais ir aciimredzamaa shokaaa, tacju neies jau atziities un saka, ka, mazliet noguris no celojuma. Bet tas, miiljais, ir tikai saakums! Diezin, ko Tu par sevi teiktu, ja redzeetu peec triis dienaam staavam kalnaa galaa virs miglaa tiitaa ciemata, ar sljivovicu dveeselee, Balkaanu tradicionaalo cepuri galvaa un cigareti zobos, vilinaam no gitaaras Boba Dilana dziesmai liidziigas skanjas saviem jaunieguutajiem, bet bezgala sirsniigajiem serbu draugiem par godu? :)

3 komentāri:

Ierakstīt komentāru

Abonēt Ziņas komentāri [Atom]

<< Sākumlapa